piątek, 6 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym

Składniki:

Kruche ciasto:

*100 g masła
* 1,5  szklanki mąki
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* szczypta soli
* olej do wysmarowania tortownicy
Składniki na masę budyniową:

0,75 l mleka
50 g  masła
1 szkl cukru
 cukier waniliowy (ja daje duży lub dwa małe)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2 całe jaja
jeden budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 
galaretka owocowa i truskawki (około pół kilo)
Ciasto:

Mąke przesiać do miski, włożyć pokrojone masło (zimne), posiekać z mąką nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąć po godzinie z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem wysmarowaną tłuszczem formę to tarty (26 cm) lub tortownicę (niską- 26 cm), docisnąć brzegi, ponakuwać widelcem i piec w temp około 200 st 20-30 minut. Przestudzić.
Masa:

Pół  litra mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym następnie w szklance mleka wymieszać mikserem  jajka, budyń oraz obie mąki i wlać to na wrzące mleko. Zagotować ciagle mieszając. Przestudzić. Wyłożyć na ciasto.
Na górę kremu ułożyć truskawki w formie kwiatka. Zalać tężejącą galaretką. Polewać ostrożnie każdą truskawkę. Galaretka ma skleić truskawki a nie mają one w niej pływać.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz